Pazar, 06 Nisan 2025
.
.
Siyaset

CHP Milletvekili Gürer, 2025 yılı bütçesini değerlendirdi, "Bütçeye ithal hayvan da dahil edildi" dedi

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, meclise sunulan 2025 yılı bütçesini değerlendirdi.

Tarih
1170 Toplam Gösterim
CHP Milletvekili Gürer, 2025 yılı bütçesini değerlendirdi, "Bütçeye ithal hayvan da dahil edildi" dedi

CHP Milletvekili Gürer, 2025 yılı bütçesini değerlendirdi, "Bütçeye ithal hayvan da dahil edildi" dedi

 

"Et açığında umut ithal hayvanda"

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, meclise sunulan 2025 yılı bütçesini değerlendirdi. Gürer, bütçede gelir kapısı olarak ceza, vergi, alkollü içecekler ve şans oyunlarının ciddi gelir kapısı olduğunu belirtti. Tarımda 2006 yılında çıkarılan kanunla verilmesi gereken milli gelirin %1'inin verilmediğini ve iki yılda çiftçiye verilmeyen desteğin 800 milyar lirayı bulduğunu ifade etti.

2025 yılı bütçe gerekçesinde hedef ve tahminler, yerli büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilecek et miktarı ile birlikte ithal edilecek besilik ve kasaplık hayvanlardan elde edilecek et miktarı dahil edilerek hesaplanması sonucu et üretim miktarında artış öngörüldüğünü, bu durumda tahminlere göre en az üç yıl düzenli hayvan ithalatının süreceğinin öngörüldüğünü söyledi.

 

TARIMDA 800 MİLYAR LİRA ÇİFTÇİYE SÖZ VERİLDİĞİ HALDE VERİLMİYOR

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım için ayrılan desteklerin de tarım kanununun 21. maddesinde yer alan milli gelirin %1 olması yönündeki düzenlemeye bu yılda uyulmadığını belirterek, iki yılda çiftçiye doğrudan verilmesi gereken desteklerin 800 milyar lira çiftçiden esirgendi" dedi. Gürer, 2024 yılının çiftçinin kara bir yılı olduğunu belirterek, "Ürettiğinden para kazanmadı ve girdi maliyetlerinde göre zarara ürün sattı. Yeterli destek de alamadı. Çiftçi 2025 yılında da işi zor" diye konuştu.

2025 YILINDA HAYVAN İTHALATI DEVAM

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2025 yılı bütçe gerekçesi verilerine göre et ithalatının devam edeceğinin görüldüğünü belirtti.

İki yılda 1 milyon 200 bin ton ithalat yapan iktidar, verilere göre hedeflenen tahminlerde artışı ithal hayvan varlığından sağlanacak ete bağladı" dedi. Gürer, şunları söyledi:

"2024 yılı bütçe gerekçesinde kişi başı kırmızı et üretim miktarı, kırmızı ette arz güvenliği, hayvansal protein ihtiyacının ne kadarının kırmızı et ile karşılanacağı ölçülmektedir. Hayvan varlığı ve kasaplık güç oranı ortalama karkas ağırlığı çarpımı sonucu et üretim miktarı hesaplanmaktadır. Kırmızı et üretim miktarı yılda bir defa, yıl sonunda TÜİK verileri yayınlanmasına bağlı ölçülmektedir. Kırmızı et üretimi 2023 yılı için 1 milyon 945 bin ton planlanmış, 1 milyon 827 ton olarak gerçekleşmiş ve hedef sapmıştır. 2024 yılı ise hedef olarak açıklanan miktar 1 milyon 727 bin ton idi. Ancak bu hedef 2024 yılı sonu için 2 milyon 041 tona çıkarıldı. Hedef ve tahminler, yerli büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilecek et miktarı ile birlikte ithal edilecek besilik ve kasaplık hayvanlardan elde edilecek et miktarı dahil edilerek hesaplandığı belirtildi. Böylece iki yılda ithal edilen 1 milyon 200 bini aşkın hayvan varlığı hesaplamaya katılınca tahminde artış ortaya çıktı. Bu durumda ithal et ve hayvan süreci devam edeceği görülüyor. Bu nedenle 2024 yılı bütçe gerekçesinde 2025 yılı tahmini 1 milyon 764 ton iken, 2025 yılı bütçe gerekçesi hedefi 2 milyon 328 bin ton, 2026 yılı tahmini de 2024 yılında 1 milyon 788 bin tondan 2025 yılı hedefinde 2 milyon 387 bin tona çıkarıldığı görülüyor. Böylece et üretiminde 2025 yılında tahminlere, ithal hayvanların varlığı da hesaplanarak tahminler yapılmış. Bu durumda hayvan ithalatı devam edeceği de anlaşılıyor ve bu süreç belirlenen tahmin süreci içinde devam edeceği görülüyor. Avrupa hayvan varlığında birinciyiz anlatıları da masal olduğu ortaya çıkıyor." (BÜLTEN)

 

 

Etiketler:
VİDEO GALERİ
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE