Cuma, 10 Ocak 2025
.
.
Gündem

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin geliştirdiği yeni ürününü Rektör Prof. Dr. Emrah Eriş basın mensuplarına tanıttı

Aktif Karbonlu yoğurt, Türk Patent Enstitüsü tarafından 'yenilik' olarak değerlendirildi.

Tarih
980 Toplam Gösterim
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin geliştirdiği yeni ürününü Rektör Prof. Dr. Emrah Eriş basın mensuplarına tanıttı

 

 

 

 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin geliştirdiği yeni ürününü Rektör Prof. Dr. Emrah Eriş basın mensuplarına tanıttı

 

 

 

‘SOFLARAMIZIN YENİ ÜRÜNÜ

AKTİF KARBONLU YOĞURT’

 

Aktif Karbonlu yoğurt, Türk Patent Enstitüsü tarafından 'yenilik' olarak değerlendirildi.

 

 

DURSUN DAĞTEKİN

 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin geliştirdiği dünyada bir ilk olan aktif karbonlu yoğurt, Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş'in de katıldığı toplantıda basın mensuplarına tanıtıldı.

Kayıkhane'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Beriş, inek sütü tüketiminde laktoz intoleransına sebep olan sindirim sistemi rahatsızlığı nedeni ile bazı kesimler tarafından tercih edilmemeye ve zaman zaman da kamuoyunda 'yoğurt yemeyin' açıklamaları ile gündeme yerleşmeye başladığının altını çizdi.

Ziraat Fakültesi’nin çok nitelikli ürünlerinin olduğuna dikkat çekmen Rektör Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, "Ziraat Fakültesinin çok önemli, çok nitelikli bir ürünleri var. Yoğurt da çok önemli bir gıda. Türkiye'nin medeniyete katkılarından birisi yoğurttur. Bizim de en önemli tüketim malzemelerimiz. Soframızda yoğurt vardır. İhmal etmeyiz. Bizde de bu yoğurdu nasıl daha aktif, daha verimli, çağın gereklerine daha uygun ve daha cazip bir şekilde kullanırızın çalışmasını yaptık. Bu çalışmalarımız sonucunda aktif karbonlu yoğurt şeklinde yeni bir ürün ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

Aktif karbonlu yoğurdu insanlığın yaşamını kolaylaştırmak amacı ile laktoz intoleransı yaşayan kişilere laktozsuz ürünlere alternatif olması amacı ile bu yoğurdu geliştirdiklerini belirten Beriş, “Bu yoğurdu vücuttaki toksinlerin ve ağır metallerin atılmasına yardımcı olması amacı ile geliştirdik. Ziraat Fakültemizin yanı sıra öğretim elemanlarımızın katkılarıyla yeni bir model geliştirdik. Bunun dışında fakültemizin nitelikli başka ürünleri de var. Fakültemizin çok geniş arazileri var. Bunları daha nitelikli hale getirmek, daha iyi bir şekilde ekonomimize ve üniversitemize katma değer sağlayacak şekilde kullanmak çabalarımız devam ediyor. Ayrıca, Başsavcılığımızla bir protokol imzaladık. Gerek açık cezaevindeki yükümlülerin, gerek denetimli serbestlik kapsamındaki yükümlülerin ekip biçecekleri bir modele dönüştürmeye çalışıyoruz" diyerek, dışarıdan gelecek yatırımcı tekliflerine de açık olduklarını söyledi.

İçinde bulunulan gıda krizi sürecinde her türlü alanı ekip-dikmek gerektiğine de vurgu yapan Rektör. Prof. Dr. Beriş, "İnsanın içinde olduğu bu gıda krizi sürecinde her türlü alanımızı değerlendirmemiz gerekiyor. Bu anlamda gelecek her türlü teknik değerlendirme ve incelemeye açığız. Çalışmalarımıza destek veren, aktif karbonlu yoğurdun piyasaya sürülmesi ile ilgili tüm çalışmalarımızda desteklerini esirgemeyen herkese ve emeği geçen tüm bilim insanlarına, üniversite çalışanlarına ve bu toplantıya gelerek bilginin aktarılmasına emek veren değerli basın mensuplarına teşekkür ediyorum" dedi.
Balcalı Hastanesi'nin de 2025 yılı sonunda tam kapasite kullanılır hale geleceğinin altını çizen Rektör Beriş, ayrıca Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi öncülüğünde Çukurova Üniversitesi'nin öncülüğünde 10 üniversitenin katılımıyla kariyer fuarı düzenleyeceklerini ifade etti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da Anadolu'nun göz bebeği olarak bu misyonu yerine getirmek için oldukça dinamik bir ekiple çalıştıklarını söyledi. 
Süt ve süt ürünlerinin toplum sağlığı açısından öneminin herkes tarafından bilindiğini hatırlatan Dekan Prof. Dr. Koluman, "Ancak süt ürünlerine karşı 'laktoz' başta olmak üzere ortaya çıkan bu olumsuz bakış açısını değiştirmek üzere bizler de çalışmaya başladık ve 'aktif karbonlu yoğurt' bu şekilde doğdu" diye konuştu.

Akif karbonlu yoğurdun bilimsel çalışmasının Çukurova Üniversitesi'nde yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Koluman, "Buluşçuları arasında Çukurova Teknokent'ten Dr. Emin Zümrütdal, Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Sadık Dinçer, Kimya Bölümünden Prof. Dr. Güray Kılınççeker, Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Hakan Özkan ve Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği'nden Dr. Mine Çürük var. Çalışma Türk Patent Enstitüsü tarafından 'yenilik' olarak değerlendirildi. Ar-ge çalışması tamamlanan ürün Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği Balcalı market ürünleri arasında tüketiciyle buluşmaya başladı" şeklinde konuştu.
Daha sonra, toplantıya katılan basın mensuplarına yoğurtlar ikram edilerek görüşleri alındı. (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE